Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z płuckami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dag
jajko 1 sztuka
ugotowane płucka 45 dag
cebula 1 sztuka
mleko 1 szklanka
sól do smaku
tłuszcz do smażenia
bułka czerstwa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z płuckami

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu. Ugotowane płucka( ja używam wieprzowych) zemleć w maszynce, dodać wcześniej wymoczoną w mleku i odciśniętą bułkę oraz zeszkloną cebulkę. Farsz doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Z mąki, jajka, soli i letniej wody zagnieść ciasto pierogowe. Rozwałkować je dość cienko i wykrawać z niego kółka. Na środek każdego z nich nakładać farsz i zlepiać pierogi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Gdy wypłyną na wierzch wyławiać łyżką cedzakową na durszlak. Następnie podsmażać na rozgrzanym na patelni tłuszczu.
Płucka można z powodzeniem zastąpić mięsem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jumper123 20.08.2015 13:21
super przepis
RenataZ-et 01.03.2014 22:54
ciekawy farsz
Seba 26.12.2013 00:04
Ciekawy przepis
IKrakowianka 08.07.2012 22:39
fajny pomysł na pierogi
gusia1000 25.08.2011 23:16
To nowość dla mnie.
angelika14 28.05.2011 09:54
Ależ one apetyczne!!!
Baska Kaska 20.10.2010 19:47
wolę z mięsem
iwa643 20.10.2010 07:26
robiłam kiedys maja specyficzny smak
Iwusia 19.10.2010 15:35
pyszności :)
Katarzyna/kate1980 19.10.2010 12:31
och uwielbiam takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak