Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb kukurydziany

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 30 g
jajko 2 szt
mleko 150 ml
miód 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
olej 3 łyzki
mąka kukurydziana 1 szkl
mąka pszenna 1 szkl
masło do wysmarowania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb kukurydziany

Oba rodzaje mąki mieszamy dokładnie ze sobą. Mleko o temperaturze co najmniej pokojowej (ale najlepiej trochę podgrzane) rozrabiamy z drożdżami wlewamy do mąki, chwilę rozrabiamy i pozostawiamy przykryte płócienną ściereczką na 15-20 minut.

Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto, które przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem. Odstawiamy jeszcze na 40 minut.

Następnie pieczemy na środkowej w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 200st przez 60 minut (najlepiej ustawić grzanie od dołu, a dopiero na ostatnie 10 minut od dołu i od góry, jeśli chleb nie będzie przyrumieniony).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakowita 25.04.2012 22:17
Z CHĘCIĄ WYPRÓBUJĘ
Marzena34 14.01.2012 20:54
domowy chleb,rewelacja
Sarenka 01.09.2011 14:56
Wyglada apetycznie, ma fajny kolorek
MAR3STA 27.11.2010 23:35
myślę że jest sypki, to dobrze bo lubie taki;))
Sylwia88 26.11.2010 11:38
może być dobre
Katarzyna156 18.11.2010 23:48
spróbuje :)
Karolina92 07.11.2010 13:21
musze spróbować, mój dziadek już od dawna upomina się o chleb kukurydziany :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak