Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki dyniowo-ziemniaczane Eli

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dyni upieczonej w piekarniku 80 dkg
ziemniakówi 1.5 kg
cebuli 4 sztuki
czosnku świeżego 8 ząbków
natki pietruszki 1 pęczek
sera żółtego Gouda 25 dkg
jajkek 4 sztuki
mąki ziemniaczanej 2 łyżki
mąki pszennej 8 łyżek
sól do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placki dyniowo-ziemniaczane Eli

Upieczoną na pół twardo dynię i ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Natkę posiekać.Cebulę zetrzeć na tarce,czosnek przecisnąć przez praskę.Obrane,umyte ziemniaki zetrzeć tak,jak na zwykłe placki i odcisnąć wodę.Do miski włożyć ziemniaki,dynię,cebulę,czosnek,ser,natkę,jajka,mąkę pszenną i ziemniaczaną,przyprawić solą,pieprzem i dokładnie wymieszać.Na patelni rozgrzać olej,kłaść łyżką ciasto,formując placuszki i smażyć z obu stron na rumiano.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 27.08.2011 23:44
fajne
Tomek16 19.11.2010 16:01
warte zainteresowania
bernika 18.10.2010 22:52
ciekawe połaczenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak