Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieróg z kaszy gryczanej i ziemniaków

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasza gryczana 1 szklanka
mleko 1 szklanka
ugotowane ziemniaki 1/2 kg
twaróg 25 dkg
jajko 1 sztuka
masło 1 łyżka
sól, pieprz do smaku
tłuszcz

Przepis i sposób przygotowania na: Pieróg z kaszy gryczanej i ziemniaków

Mleko ugotować, kaszę wsypać do miski, zalać wrzącym mlekiem, wymieszać. Ziemniaki utłuc lub zmielić, dodać do kaszy, dodać twaróg i porządnie utrzeć. Dodać stopione masło, jajko, sól, pieprz, wymieszać. Masę wyrobić, uformować z niej wałek, owinąć papierem pergaminowym nasmarowanym tłuszczem i wstawić do gorącego piekarnika na około 1/2 godziny. Gotowy pieróg odwinąć z papieru i podawać pokrajany na plastry z kwaśnym mlekiem lub śmietaną. Dobrze smakuje i na gorąco i na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

m1monika 04.10.2011 14:13
brzmi interesująco :-)
RenataZ-et 27.10.2010 22:18
Przepis fajny, ale nie przepadam za kaszą... :(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak