Sos beszamelowy

Sos beszamelowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • mleko

    1,5 szkl
  • sól

    do smaku
  • pieprz biały Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Sposób wykonania:
Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy
Rozsypujemy mąkę na płynny tłuszcz i mieszamy trzepaczką, aż nam się składniki połączą.
Nie smażymy i nie przyrumieniamy, tylko od razu, gdy uzyskamy gładką masę
wlewamy część mleka. Mieszamy energicznie trzepaczką, żeby nam nie powstała jedna wielka klucha.Cały czas mieszając , podgrzewamy na małym ogniu. Pod wpływem temperatury sos się nam zagęszcza.Wlewamy więc następną porcję mleka i znowu podgrzewamy mieszając.Powtarzamy tę czynność, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Teraz doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatałową.
gdyby nam jednak powstały kluski możemy sos jeszcze uratować blenderem lub mikserem

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

27.01.2015 00:47
przydatny przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat