Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kura lub kurczak w galarecie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kura, ew. kurczak 1 - 1,2 kg
Liść laurowy suszony Prymat 1-2 szt
ziele angielskie 2-3 ziarenka
sól do smaku
pieprz do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 15 g
surowe białka jaj 2 szt
marchew 15-20 dag
pietruszka 15-20 dag
por 15-20 dag
seler 15-20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kura lub kurczak w galarecie

15 gram żelatyny wystarcza na 2 szklanki wywaru.

Do niewielkiej ilości wrzącej osolonej wody włożyć umytego kurczaka ew. kurę, dodać włoszczyznę, przyprawy, ugotować na słabym ogniu do miękkości i ostudzić w rosole.

Ostudzoną kurę lub kurczaka wyjąć rosołu powinno być 2,5 szklanki.
Jeśli jest go więcej - odparować, zdjąć skórkę, odciąć nogi i skrzydła, oddzielić grzbiet od piersi i wyjąć kości.

Mięso pokrajać na mniejsze kawałki (piersi - w plastry) i ułożyć na okrągłym półmisku w całość, przykładając skrzydełka (bez kości) u góry, a nóżki - w dolnej części piersi mięso powinno mieć kształt kury).

Drobne pozostałe kawałki położyć pod spód.
Udekorować całość zielonym groszkiem, plasterkami marchwi oraz jaj i zalać krzepnącą galaretą.
Po zastudzeniu przybrać cytryną.
Podajemy z sosem tatarskim lub majonezowym
Przygotowanie galarety:

Rosół ostudzić, zebrać tłuszcz,dodać surowe białka, 1-2 łyżeczki octu lub soku z cytryny białka, 1—2 łyżeczki octu lub soku z cytryny oraz rozpuszczoną żelatynę i roztrzepać na zimno trzepaczką, a następnie — mieszając — powoli zagotować.

Odstawić na pewien czas, aby rosół dobrze się sklarował, zebrać z powierzchni szumowiny, podgrzać ponownie i gorący przecedzić przez potrójnie lub podwójnie złożoną gazę (uprzednio wygotowaną) ułożoną na sitku.
Doprawić do smaku solą i ewentualnie sokiem z cytryny i postawić w bardzo chłodnym miejscu.

Gdy galareta zacznie tężeć (gęstnieć), a będzie jeszcze płynna, polać kurczaka i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.

Kurczę lub kurę w galarecie można również przyrządzić w dużej formie lub w małych foremkach.
Wówczas dno tych naczyń należy udekorować pokrajanymi jajami, ozdobnie pokrajaną marchwią itp.

Zalać cienką warstwą galaretki i ostudzić.
Gdy galareta stężeje, ułożyć drobno pokrajane mięso, zalać zimną, ale jeszcze płynną galaretą i postawić w chłodnym miejscu.
Przed podaniem wyjąć galaretę z formy i ozdobić cytryną.
Jeśli nie chce łatwo wyjść z formy, naczynie należy na chwilę zanurzyć we wrzącej wodzie

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rakow2
rakow2 23.12.2011 13:24
dobre
ZEWA 16.12.2010 10:22
ja też to lubię
Babciagramolka 06.12.2010 18:02
Kurczaczek w galarecie to coś co lubię
Pati8 28.11.2010 17:19
ja robie podobnego kurczaka w galarecie:)
buksiak12 31.08.2010 15:00
fajny przepis
Dorota71 31.08.2010 14:15
super
Emilia22 31.08.2010 13:13
uwielbiam galaretę
Emilia22 31.08.2010 13:12
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak