Kura lub kurczak w galarecie

Kura lub kurczak w galarecie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kura, ew. kurczak

    1 - 1,2 kg
  • liść laurowy

    1-2 szt
  • ziele angielskie

    2-3 ziarenka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • żelatyna

    15 g
  • surowe białka jaj

    2 szt
  • marchew

    15-20 dag
  • pietruszka

    15-20 dag
  • por

    15-20 dag
  • seler

    15-20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

15 gram żelatyny wystarcza na 2 szklanki wywaru.

Do niewielkiej ilości wrzącej osolonej wody włożyć umytego kurczaka ew. kurę, dodać włoszczyznę, przyprawy, ugotować na słabym ogniu do miękkości i ostudzić w rosole.

Ostudzoną kurę lub kurczaka wyjąć rosołu powinno być 2,5 szklanki.
Jeśli jest go więcej - odparować, zdjąć skórkę, odciąć nogi i skrzydła, oddzielić grzbiet od piersi i wyjąć kości.

Mięso pokrajać na mniejsze kawałki (piersi - w plastry) i ułożyć na okrągłym półmisku w całość, przykładając skrzydełka (bez kości) u góry, a nóżki - w dolnej części piersi mięso powinno mieć kształt kury).

Drobne pozostałe kawałki położyć pod spód.
Udekorować całość zielonym groszkiem, plasterkami marchwi oraz jaj i zalać krzepnącą galaretą.
Po zastudzeniu przybrać cytryną.
Podajemy z sosem tatarskim lub majonezowym
Przygotowanie galarety:

Rosół ostudzić, zebrać tłuszcz,dodać surowe białka, 1-2 łyżeczki octu lub soku z cytryny białka, 1—2 łyżeczki octu lub soku z cytryny oraz rozpuszczoną żelatynę i roztrzepać na zimno trzepaczką, a następnie — mieszając — powoli zagotować.

Odstawić na pewien czas, aby rosół dobrze się sklarował, zebrać z powierzchni szumowiny, podgrzać ponownie i gorący przecedzić przez potrójnie lub podwójnie złożoną gazę (uprzednio wygotowaną) ułożoną na sitku.
Doprawić do smaku solą i ewentualnie sokiem z cytryny i postawić w bardzo chłodnym miejscu.

Gdy galareta zacznie tężeć (gęstnieć), a będzie jeszcze płynna, polać kurczaka i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.

Kurczę lub kurę w galarecie można również przyrządzić w dużej formie lub w małych foremkach.
Wówczas dno tych naczyń należy udekorować pokrajanymi jajami, ozdobnie pokrajaną marchwią itp.

Zalać cienką warstwą galaretki i ostudzić.
Gdy galareta stężeje, ułożyć drobno pokrajane mięso, zalać zimną, ale jeszcze płynną galaretą i postawić w chłodnym miejscu.
Przed podaniem wyjąć galaretę z formy i ozdobić cytryną.
Jeśli nie chce łatwo wyjść z formy, naczynie należy na chwilę zanurzyć we wrzącej wodzie

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rakow2

23.12.2011 13:24
dobre

ZEWA

16.12.2010 10:22
ja też to lubię

Babciagramolka

06.12.2010 18:02
Kurczaczek w galarecie to coś co lubię

Pati8

28.11.2010 17:19
ja robie podobnego kurczaka w galarecie:)

buksiak12

31.08.2010 15:00
fajny przepis

Dorota71

31.08.2010 14:15
super

Emilia22

31.08.2010 13:13
uwielbiam galaretę

Emilia22

31.08.2010 13:12
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat