Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek na gąskach.

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzybów gąsek szarych lub ziel ok.20 szt
wywaru mięsnego może być z ko 3 litry
ziemniaków 6-7 szt
żurku śląskiego 1 butelka
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziela angielskiego 5 ziaren
majeranku 1 łyżka
rozmarynu 1 płaska łyżka
ząbki czosnku 2-3 ząbki
cebula 1 szt
grzybów suszonych mielonych (p 2 łyżki
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na gąskach.

Gąski oczyścić, wypłukać 2-3 razy w letniej wodzie.
Zagotować wywar, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie, osolić, opieprzyć i wrzucić grzyby-duże można pokroić. Włożyć całą, obraną cebulę. Gotować ok. 30 minut.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do gotujących się grzybów, wsypać majeranek, rozmaryn, proszek grzybowy. Przecisnąć czosnek przez praskę i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Wlać żurek śląski z butelki i pogotować kilka minut.
Na talerzach posypać zieleniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniapetr 08.10.2011 22:41
naprawdę świetna jesienna zupka
ewelinapac 11.06.2011 18:53
smaczny
pawel007 15.12.2010 21:31
super,
pawel007 15.12.2010 21:31
super,
ZEWA 07.11.2010 12:59
pyszny żurek
Natalia/tubisiek 22.10.2010 17:59
bardzo lubię gąski :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak