Ptasie mleczko

Ptasie mleczko

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    6 szt
  • cukier puder

    1 1/2 szkl
  • masło

    2 lyzki
  • mleko

    200 ml
  • kakao

    2 lyzki
  • żelatyna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

3 szklanki a do każdej wsypać 1 ½ łyżki żelatyny zalać 3 łyżkami zimnego mleka i uzupełnić gorącym mlekiem do ½ szklanki i dokładnie rozprowadzić żelatynę. Sparzyć jajka.

I krem
6 żółtek
2 łyżki masła
½ szklanki cukru pudru
Wszystkie składniki zmiksować i dodać chłodne mleko z żelatyną i szybko zmiksować a następnie wylać do tortownicy. Wstawić do lodówki.

II krem
6 białek
1 szklanka cukru pudru
Ubić białka na sztywno i dodać cukier puder. Podzielić na dwie części. Do jednej części dodać 2 łyżki kakao i wystudzoną żelatynę z mlekiem. Szybko zmiksować i wylać na żółty krem w tortownicy. Wstawić do lodówki.

III krem
Do drugiej części białka dodać wystudzone mleko z żelatyną i szybko zmiksować a następnie wylać na brązowy krem do tortownicy. Wstawić do lodówki.
Na biały krem wylać wystudzoną i tężejącą czerwoną galaretkę.
Wstawić do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

angelika14

28.01.2012 21:29
Ciekawy przepis:)

cukiereczek

09.09.2011 06:30
super

Krzysztof42

24.02.2011 15:46
bardzo fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat