Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasteczka mandarynkowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

masło 200 g
cukie puder 200 g
sok z mandarynek 3 lyzki
cukier waniiowy 1 opak
mąka pszenna 350 g
mąka kukurydziana 30 g
sól 1/4 lyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: ciasteczka mandarynkowe

Utrzeć masło z cukrem-pudrem. Dodać skórkę i sok z mandarynek i esencję waniliową, wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną i kukurydzianą i sól. Zagnieść sypkie składniki z maślanym kremem, podzielić ciasto na pół i zawinąć porcje w plastykową folię, nadając im kształt wałka. Włożyć ciasto na 1 godzinę do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C. Pokroić ciasto w plasterki o grubości 6 mm i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 12-15 minut i ostudzić. Ciastka mozna też polać polewą mandarynkową.

Polewa:
2 łyżki soku mandarynkowego
6 łyżek cukru-pudru
1 łyżka stopionego masła (ja nie daję ale w przepisie oryginalnym jest)

Zmieszać wszystkie składniki za pomocą trzepaczki. Posmarować ciasteczka polewą i rozłożyć na metalowej kratce nad blachą wyłożoną arkuszem papieru do pieczenia. Pozostawić na 1 godzinę, aż polewa zastygnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 21.01.2012 00:27
dobre
Krzysztof42 24.02.2011 15:45
po mandarynkach bolą mnie uszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak