Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

proste ciasto czekoladowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 175 g
cukier puder 375 g
jajko 3 szt
mąka 375 g
kakao 3-4 lyzki
mleko 315 ml

Przepis i sposób przygotowania na: proste ciasto czekoladowe

Masło, cukier i esencję utrzeć na puszystą masę. Dodać po kolei i stopniowo jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao - mieszać dokładnie - podlewając stopniowo mlekiem. Całość utrzeć na gładką masę - bez grudek! Najlepiej użyć miksera.
Ciasto wlać do blachy - o boku 20x20 cm - natłuszczonej masłem i piec 55-60 minut w 190 stopniach. Sprawdzić patyczkiem pod koniec pieczenia czy jest gotowe - patyczek musi być suchy - nie oblepiony ciastem.
Ostudzić w blasze. Przestudzone ciasto można posmarować glazurą czekoladowa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 20.02.2013 23:26
Kiedyś wszamałam pół blachy takiego ciasta, uwielbiam je
everything 23.01.2012 06:52
fajnie wygląda, trzeba będzie spróbować.
Justa32 10.09.2011 13:27
wypróbuję!!
Karolcia12 10.08.2011 15:02
pyszne
Krzysztof42 23.02.2011 14:53
a ja chętnie zjem
kasiurek 11.10.2010 10:33
chętnie upieke:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak