Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bunia ,, słodzi ,, Tamagoyaki :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
woda 1 łyżka
sól - szczypta
olej - do posmarowania patelni
biały ser 20 dag
cukier - do smaku
aromat waniliowy - do smaku
maliny świeże 20 dag
syrop malinowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bunia ,, słodzi ,, Tamagoyaki :

A gdzie jest powiedziane , że nie można japońskich omletów robić na słodko ?
1) - Ubić jajka z wodą , szczyptą soli i zostawić na kilka minut .
2) - Ser zmiksować z cukrem , aromatem waniliowym
3) - Rozgrzewamy patelnię ( kwadratową - taka specjalną do japońskich omletów ) i smarujemy olejem ( ja robię to grubym pędzelkiem ) .
4) - Nalewamy pierwszą warstwę ciasta szybko poruszając patelnią by cała powierzchnia była pokryta ciastem ( wlałam po 3/4 łyżki wazowej ciasta na 1 raz ).Gdy ciasto usmaży się podwijamy drewniana szpatułką z jednej strony i zaginając rolujemy na przeciwległy brzeg patelni.
5) - Smarujemy olejem wolną powierzchnię patelni i wlewamy drugą warstwę ciasta ( znów ok 3/4 łyżki wazowej ). Smażymy , a następnie nakładamy łyżeczką ,,wałeczek \" z serka i zaczynamy rolować za pomocą drewnianej szpatułki poprzednio zwiniętą pierwszą porcję po nowej warstwie na przeciwległy brzeg patelni.
6) - Znów natłuszczamy patelnię , wlewamy ciasto i powtarzamy jak w punkcie 5 z tym że nasypujemy przy już rolowanym omlecie malin i delikatnie za pomocą drewnianej szpatułki rolujemy omlet na przeciwległy brzeg patelni
7) - następne warstwy ( aż do wyczerpania masy jajecznej ) robimy jak w punkcie 4 z tym , że dajemy już po 1/2 łyżki wazowej masy jajecznej bo usmażony omlet zajmuje juz trochę powierzchni patelni.
8) - Gdy omlet będzie już gotowy na patelnię włożyć łyżkę masła i poruszając patelnią rozprowadzamy je po powierzchni. Przesuwamy omlet łopatką i lekko zrumieniamy przewracając z boku na bok
9) - Zsunąć omlet z patelni na deskę do krojenia i pociąć w plastry .
10)-Podawać z resztą sera i pozostałymi malinami polewając syropem malinowym.
Tak zrobiony omlet trzeba podawać od razu bo maliny puszczają sok i barwią omlet ( niestety na sinawy kolor) . Jeśli mamy zrobić omlet na zapas ( podaje się go na zimno ) to proponuję smażyć tylko z serem i maliny dodawać dopiero przed podaniem.
Jak dla mnie super- smaży się szybciej niż naleśniki .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna141
Anna141 18.07.2011 11:18
ciekawe danie
matii6 20.10.2010 19:00
super ale pracochłonne,,,
aga130982 20.10.2010 15:24
piękne
iwa643 19.10.2010 07:20
sprubuje zrobic
iwa643 19.10.2010 07:20
sprubuje zrobic

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak