Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb tostowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka chlebowa 2,5 szkl
mleko 1/2 szkl
woda 1/2 szkl
żółtko jajek 1
sól 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
drożdże suche 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb tostowy

Mąkę przesiać do miski.Z drożdży, cukru, 2 łyzeczek mąki i 1/4 szkl mleka zrobić rozczyn i zostawić na 10 min.Do mąki dodać sól, rozczyn, żółtko i resztę płynów.Wyrabiać ciasto ok 10 min.Przełożyć do miski odstawić na ok 45 min do wyrośnięcia.Następnie ponownie wyrobić, przełożyć do keksówki i odstawić na 30 min do ponownego wyrośnięcia.Przed wstawieniem do piekarnika posmarowac wierzch chleba białkiem i posypać sezamem.Piec ok 30 min w temp.200 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 01.04.2012 09:40
lubię,ale sama nie robiłam jeszcze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak