Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęś z kapustą

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gęś 1 sztuka
sól 3 łyżeczki
pieprz 1/4 łyżeczki
cebula 2 sztuki
jabłko kwaśne 2 sztuki
kapusta czerwona 1 główka

Przepis i sposób przygotowania na: Gęś z kapustą

Gęś podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem. Blachę wysmarować masłem, położyć na niej gęś i wstawić do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni, piec, aż będzie prawie miękka, około 2 godziny. W międzyczasie poszatkować kapustę i obraną cebulę. Następnie zlać 6 łyżek tłuszczu spod gęsi do szerokiego, płaskiego garnka,włożyć kapustę i cebulę, dusić na małym ogniu 20 minut mieszając kilkakrotnie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, dodać do kapusty, posolić i popieprzyć do smaku, wymieszać, ułożyć na pieczone kawałki gęsi na kapuście, przykryć, dusić jeszcze ok. godziny na wolnym ogniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 28.11.2010 20:26
Bardzo ciekawy obiad:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak