Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorowy sos do pierogów

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory świeże 50 dag
ew pomidory z puszki - bez skórek 1 duża puszka
oliwa 80 ml
czosnek 2-3 ząbki
cebula 1 duża szt
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
bazylia świeża 3-4 duże łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowy sos do pierogów

Świeże pomidory umyć, włożyć na 2 - 3 minuty do wrzącej wody.
Następnie wyjąć z wrzątku i na chwile zanurzyć w zimnej wodzie.
Obrać ze skórki i zmiksować.
Pomidory z puszki rozgnieść widelcem lub również je zmiksować razem z zalewą. Czosnek obrać i posiekać.
Cebulę obrać i drobno pokroić.
Rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek - zeszklić .
Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy zmiksowane pomidory i gotujemy na wolnym ogniu aż do odparowania 1/2 ilości płynu.
Gdy płyn - sok odparuje, a sos zaczyna gęstnieć dodać posiekaną bazylię i doprawić do smaku pozostałymi przyprawami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rakow2
rakow2 21.12.2011 16:09
dobry ale do gołąbków
Margo1 28.05.2011 20:15
ciekawy nie robiłam takiego
Margo1 28.05.2011 20:15
ciekawy nie robiłam takiego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak