Pomidorowy sos do pierogów

Pomidorowy sos do pierogów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory świeże

    50 dag
  • ew pomidory z puszki - bez skórek

    1 duża puszka
  • oliwa z oliwek

    80 ml
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • cebula

    1 duża szt
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • bazylia świeża

    3-4 duże łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Świeże pomidory umyć, włożyć na 2 - 3 minuty do wrzącej wody.
Następnie wyjąć z wrzątku i na chwile zanurzyć w zimnej wodzie.
Obrać ze skórki i zmiksować.
Pomidory z puszki rozgnieść widelcem lub również je zmiksować razem z zalewą. Czosnek obrać i posiekać.
Cebulę obrać i drobno pokroić.
Rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek - zeszklić .
Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy zmiksowane pomidory i gotujemy na wolnym ogniu aż do odparowania 1/2 ilości płynu.
Gdy płyn - sok odparuje, a sos zaczyna gęstnieć dodać posiekaną bazylię i doprawić do smaku pozostałymi przyprawami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rakow2

21.12.2011 16:09
dobry ale do gołąbków

Margo1

28.05.2011 20:15
ciekawy nie robiłam takiego

Margo1

28.05.2011 20:15
ciekawy nie robiłam takiego

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat