Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500g
masło 200g
żółtko jajek 2
cukier 150g
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
kwaśna śmietana 1 łyżka
jabłko 6-8 szt
cynamon
rodzynki
cukier wanilinowy

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Posiekac mąkę z masłem, dodac cukier i żółtka, na końcu śmietanę. Szybko
. wyrobić zwartą kulę i odstawic do lodówki na minimum 30 min. Ja wylepiłam tortownicę od razu 2/3 ciasta
., a 1/3 wstawiłam do zamrażarki. Tortownicę (średnica 22 cm) z ciastem - do lodówki. 2/3 jabłek pokric w średnią kostkę, resztę zetrzyc na grubej tarce. Przesypac cukrem i cynamonem, dodac sparzone rodzynki i odstawic na ok 30 min. Po tym czasie odciśnac sok z jabłek i wyłożyc je do tortownicy wylepionej ciastem i lekko ugniesć. Pozostałe ciasto (z zamrażarki) zetrzyc na grubej tarce na wierzch. Wstawic na ok godzinę do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C . Po przestudzeniu posypac cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 23.07.2011 08:45
pycha
pawelek 29.06.2011 10:15
pycha:)
Sarenka 13.01.2011 16:54
Smakowicie wyglada :P
MAR3STA 18.10.2010 11:10
pycha, ja robie jeszcze beze na wierzch

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak