Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki szpinakowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 60 dkg
szpinak w liściach 10 dkg
szynka w plastrach 12 dkg
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat 1 łyżka
żółta papryka 1 sztuka
pieczarki 10 dkg
oliwa 2 łyżki
bulion 150 ml
świeże zioła do dekoracji
papryka czerwona 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki szpinakowe

Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Mięso rozciąć na płaty i delikatnie rozbić je tłuczkiem. Opłukany szpinak sparzyć we wrzątku, po czym przelać zimną wodą, żeby nie stracił koloru. Ułożyć szpinak na mięsie. Na warstwie szpinaku położyć plasterki szynki, zwinąć mięso. Przyprawę do drobiu wymieszać z ziołami prowansalskimi. Natrzeć mieszanką mięsny rulon. Następnie pokroić go w plastry grubości ok. 1,5 cm. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Pokroić na dosyć duże kawałki. Pieczarki oczyścić. Na patyczki do szaszłyków nadziewać przemiennie plastry rolady i różnokolorową paprykę. Każdy szaszłyk zwieńczyć kapeluszem pieczarki. Na patelni o grubym dnie rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej równomiernie szaszłyki. Następnie przełożyć je do piekarnika i piec w temp. 170 stopni do miękkości. Podczas pieczenia podlewać wywarem na bazie bulionu z kostki drobiowej. Gotowe szaszłyki szpinakowe polać powstałym w trakcie pieczenia sosem i udekorować gałązkami świeżych ziół.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ajres 10.01.2012 00:08
super
ajres 10.01.2012 00:08
super
zbysio 21.10.2011 20:09
oooooooooooo
Joanna108
Joanna108 15.11.2010 08:13
Musi to być pięknie kolorowe.
Jolanta40 18.10.2010 07:59
szkoda, że nie ma zdj ecia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak