Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki karmelowo -lawendowe :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukier 1 łyżeczka
herbata lawendowa 1 szklanka
gruszki 2 sztuki
cukier - do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki karmelowo -lawendowe :

Smakowity deser z nutką lawendy i karmelu .
Zaparzyć herbatę lawendowo- karmelową ( z saszetki herbaty lawendowej lub 1 łyżeczki suszu lawendowego i herbaty karmelowej ) i szklanki wody. Przecedzić .Na małej patelni zrobić karmel z łyżeczki cukru - zalać go herbatą i ogrzewać aż się rozpuści . Gruszki obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne . Ułożyć w małym garnuszku .Zalać herbatą . Gotować na małym gazie 10 minut . Wyjąć gruszki . Ostudzić. Posypać cukrem waniliowym ( z młynka - grubo mielonym ) - udekorować.
Jeśli gruszki są mało słodkie to proponuję do wywaru w którym gotują się gruszki dodać trochę cukru do smaku .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli_555 23.06.2011 23:21
pycha
wedith1 23.03.2011 10:56
Mmmmmmm! ależ one muszą być pyszne!
ilka_86 10.02.2011 15:27
jej jakie smakowitości widzę u Ciebie:)
Sarenka 02.01.2011 11:15
Takich gruszek jeszcze nie próbowalam :)
matii6 17.10.2010 19:20
świetny deser a zdjecie rewelka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak