Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz z grzybami i ziemniakami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wędzony boczek 25 dkg
zakwas żytni 500 ml
pietruszka 1 sztuka
kiełbasa 30 dkg
śmietana kremówka 125 ml
suszone kapelusze grzybów 6 sztuk
ziemniaki 60 dkg
sól, pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz z grzybami i ziemniakami

Grzyby zalać wodą i zamoczyć na całą noc. Następnie ugotować je w wodzie, w której się moczyły, do miękkości, odcedzić i pokroić w cienkie paski. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę, ugotować w posolonej wodzie i odcedzić. Boczek zalać 1,5 litra wody, dodać pietruszkę, gotować całość do miękkości, po czym odcedzić wywar i zaprawić go zakwasem. Zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie dolać śmietankę, po czym dodać pokrojoną w plasterki i podsmażoną kiełbasę, pokrojony w kostkę boczek oraz ziemniaki i grzyby. Zagotować. Przed podaniem posypać natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 18.12.2011 15:27
smaczny barszczyk
Motorek 17.09.2011 10:38
smaczny
Iwona51
Iwona51 04.09.2011 13:19
uwielbiam barszczyk
RenataZ-et 10.12.2010 10:19
Taki jest najlepszy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak