Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obwarzanki

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
jajko 4 szt.
masło 10 dag
śmietana 150 ml
cukier 1 łyżka
sól 0,5 łyżeczki
mak 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Obwarzanki

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wbić jajka, dodać sól, cukier, roztopione masło, śmietanę. Zagnieść i wyrobić ciasto .Formować cienkie wałeczki, krajać na kawałki długości około 10 cm. Zkręcać i zlepiać końce. Obwarzanki wrzucać do wrzącej wody, gdy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową, osączyć, układać na wysmarowanej tłuszczem brytwannie. Posypać makiem lub sezamem ewentualnie solą i upiec w nagrzanym piekarniku w temp 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jeta72 18.05.2012 10:32
też lubię
Ewa111 05.08.2011 14:15
lubię obwarzanki ,ale jakoś boję się zrobić ,bo mi nie wyjdą
Monika193
Monika193 17.10.2010 13:01
super przepis, moje dzieciaki na pewno zjedzą z chęcią

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak