Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab z ,, kurnej chaty „

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1,5 kg
olej z pestek winogron 1/2 szklanki
smalec 2 łyżki
miód - użyłam lawendowy 1 czubata łyżeczka
musztarda 1 łyżeczka
sól lawendowa 1 łyżeczka
powidła śliwkowe 1 łyżeczka
suszone śliwki kalifornijskie 4 sztuki
cebula 4 sztuki
Liść lubczyku suszony Prymat - do smaku
ocet jabłkowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Schab z ,, kurnej chaty „

Eksperymentuję z pieczeniem mięs wg bardzo starych pomysłów .Odtwarzam smaki takimi jakimi były przed wiekami .
Zrobić pastę przyprawową z oleju ,octu, miodu ,soli lawendowej ,musztardy ,powideł . Natrzeć dobrze mięso .Zostawić przykryte w kamionce lub szklanym pojemniku w lodówce na 12 godzin .Przez ten czas przewracać i wcierać przyprawę w mięso .

Rozgrzać w garnku o grubym dnie smalec i obsmażyć na rumiano schab. Dorzucić pokrojone cebule , śliwki i zalać wodą tak by przykryła mięso. Dusić na średnim gazie aż schab będzie miękki a sos odparuje do objętości 2 szklanek.
Doprawić do smaku zmielonym lubczykiem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 30.07.2011 13:11
pyszności!
jolajka 11.07.2011 08:07
polecam ten przepis, zrobiłam i wszyscy byli zachwyceni smakiem, szczególnie właśnie sosu
Babciagramolka 17.10.2010 23:52
No- waro było się natrudzić - sos jest zabójczy.
Dorota76 17.10.2010 12:27
aż zrobiłam się głodna na ten widok dobrze że nie czuję tego zapachu bu musi być wspaniały
ben-ka 17.10.2010 09:36
Musi być smaczny:) a ten sosik! już czuję zapach.
Anita21 16.10.2010 23:25
ciekawa nazwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak