Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z ryżem i grzybami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta 1 głowka
ryż 250 g
jajko 1
cebula 1
Wywar: 750 ml
masło 50 g
sól
pieprz
grzyby suszone 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z ryżem i grzybami

Kapustę czyścimy, usuwamy głąb, następnie zalewamy wrzątkiem w garnku i trzymamy mniej więcej pól godziny w posolonej wodzie. Po wyjęciu z wody odsączamy, studzimy i rozdzielamy liście. Ryż gotujemy w dużej ilości wody, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Grzyby moczymy 2 godziny, gotujemy i drobno siekamy. Wywar zachowujemy. Cebule siekamy i podsmażamy na maśle. Mieszamy wszystko razem. Na każdy liść nakładamy farsz i zawijamy ciasno. W rondlu lub brytfannie układamy gołąbki i zalewamy wywarem grzybowym z wywarem z kostki lub samym wywarem grzybowym. Dusimy na małym ogniu przez około 1,5 – 2 godziny. Można podawać z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika179
Monika179 13.11.2010 17:42
uwielbiam je:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak