Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z grzybami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 500 g
mleko 150 ml
masło 100 g
drożdże 50 g
żółtko jajek 2
Kminek mielony Prymat
sól
cebula 1
wędzony boczek 50 g
oliwa 2-3 łyżki
pieczarki 150 g
sól
pieprz
pomidory 4
szynka 100 g
ser mozzarella 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z grzybami

Przygotowywujemy ciasto: Przesypujemy mąkę do dużej miski. Podgrzewamy mleko z masłem, dodajemy rozdrobnione drożdże, całość mieszamy. Nastepnie dodajemy żółtka, solimy, dodajemy kminek i mieszamy na jednolitą masę. Formujemy z ciasta wg życzenia 1 lub 4 kule, przecinamy je na krzyż, posypujemy mąką i odstawiamy na pół godziny do ciepłego miejsca. Przygotowane kule po tym czasie powinny sie zwiększyć 2 razy. Potem jeszcze raz dobrze zagniatamy ciasto, a nastepnie formujemy z niego 1 lub 4 płaskie placki. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C. Smarujemy masłem blachę lub formę do pizzy, przekładamy placki tak, aby krawędzie były zawinięte ok. 1cm w górę. Na oleju szklimy cebulę z pokrojonym boczkiem. Myjemy grzyby, kroimy na drobne kawałki i dusimy z cebulą i boczkiem. Mieszankę grzybową przyprawiamy ziołami. Na ciasto wykładamy pomidory i szynkę, a na nie wlewamy mieszankę grzybową i pokrywamy całość plastrami sera. Pizzę pieczemy ok. 25-30 minut do czasu, aż ser się roztopi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak