Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

grzanki z wątróbką w pikantnym sosie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wątróbka 280 gram
sos sojowy
cebula 2 szt
kompot z borówek
śmietana
chleb
olej
mąka
boczek
pietruszka zielona
sałata do dekoracji
wino czerwone 1/8 l

Przepis i sposób przygotowania na: grzanki z wątróbką w pikantnym sosie

2 plastry wątróbki oczyścić z błon i posmarować sosem sojowym. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Dodać łyżeczkę sosu sojowego,czerwone wino,łyżkę kompotu z borówek i 4 łyżki śmietany. Przyrządzić gęsty sos i przelać go do osobnego naczynia. 2 kromki chleba tostowego podsmażyć.Obtoczone w mące plastry wątróbki usmażyć na tłuszczu. razem z wątróbką podsmażyć boczek.Mięso doprawić do smaku solą i pieprzem i razem z boczkiem ułożyć na talerzu. Do tłuszczu ze smażenia wątróbki wlać sos,krótko gotować, doprawić do smaku.Liście zielonej sałaty,plastry wątróbki oraz boczek ułożyć na tostach.posypać pietruszką.Grzanki polać sosem. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak