Kiszone grzyby

Kiszone grzyby

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    2 szt
  • sól

    25 g
  • ziarna pieprzu

    10 - 15 szt
  • ziele angielskie

    12-15 szt
  • liście laurowe

    3 szt
  • kamienny garnek

    do kiszenia
  • sól

    do obgotowywania
  • woda

    do obgotowywania
  • grzyby świeże

    1 niewielkie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Garnek wyparzamy gorącą wodą.
Grzyby ( rydze, borowiki) oczyszczamy i starannie myjemy oraz oczyszczamy, odcinamy trzony-nóżki.
Zagotowujemy wodę z dodatkową ilością soli, wkładamy kapelusze grzybów i obgotowujemy je 3 minuty, licząc czas od chwili zawrzenia.
Wyjmujemy grzyby łyżką cedzakowa przekładamy na kuchenny ręcznik lub lnianą ściereczkę by obciekły z wody.
Po obsuszeniu grzybów układamy je w garnku kamiennym przesypując solą i przyprawami.
Po wyczerpaniu grzybów, przykrywamy je drewnianym, dopasowanym denkiem lub talerzykiem, obciążamy talerzyk np słojem napełnionym wodą.
Po kilku dniach wytworzy się sok, który przykryje grzyby.
Lecz jeśli sok nie pojawi się, to musimy zagotować wodę z solą - na 1 litr wody dodajemy 25 g soli, i po przestudzeniu dolewamy ją do garnka z grzybami.
Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rakow2

14.12.2011 17:32
a co na to grzyby ?

Margo1

28.05.2011 20:16
nie jadłam

Margo1

28.05.2011 20:16
nie jadłam

ben-ka

14.01.2011 08:58
Nigdy jeszcze nie kisiłam grzybów jak długo można je przechowywać?

marzencia2007

12.10.2010 16:41
musza byc pysszne!

marzencia2007

26.09.2010 18:54
moje ulubione!

jolajka

18.09.2010 18:22
może się skuszę, jest bardzo dużo grzybów w lasach

marenka

06.09.2010 09:23
ciekawy przepis

ZEWA

21.06.2010 12:42
Ciekawe. Nigdy nie kisiłam grzybów.

mehia

18.05.2010 14:11
na pewno wykorzystam ten przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat