Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż zapiekany z wiśniami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło
ryż 140 gram
sól
mleko 3/4 l
jaja 3 szt
cukier
cukier waniliowy
cynamon Prymat
kompot z wiśni 850 ml
likier wiśniowy
mąka ziemniaczana
płatki migdałowe 250 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż zapiekany z wiśniami

Ryż sparzyć,odcedzić i zeszklić na maśle. Dodać sól, 1/4 l gorącej wody.Dusić pod przykryciem przez około 20minut. Mleko zagotować,dodać ryż i ponownie dusić stale mieszając. Jaja,3 łyżki cukru i przyprawy ubić na pianę.Wiśnie z kompotu osączyć na sicie a sok z wiśni zagotować i dodać do niego 4 łyżki likieru wiśniowego wymieszanego z łyżką mąki ziemniaczanej. Całość zagotować.Ryż schłodzić i doprawić do smaku. Do ryżu dodać masę jajeczną,lekko wymieszać,po czym ryż włożyć do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej.Piec w piekarniku, po 15 minutach ułożyć na wierzchu wiśnie,posypać płatkami migdałowymi i dopiec.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAŁGORZATA108 16.10.2010 16:34
Pychota.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak