Murzynek w polewie z orzechami

Murzynek w polewie z orzechami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna palma

    1 sztuka
  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • jajka

    3 sztuki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    2 łyżki
  • woda letnia

    6 lyżek
  • orzechy włoskie

    1/2 szklanki
  • cukier drobny

    3/4 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margaryne, 6 łyżek wody, kakao, cukier mieszamy i zagotowujemy 5 min. Odstawiamy do wystudzenie. Do wystudzonej masy dodajemy 3 żółtka , makę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Z bialek ubijamy piane, łączymy z masą, pieczemy w temp 170-180 stopni od 30-40 minut.

Polewa
Z 1/3 kostki margaryny, 1 łyżki wody, 4 łyżek cukru i 2 łyżek kakako robimy polewę, którą smarujemy ciasto. Wierzch ciasta można posypac orzechami włoskimi i posypka czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rakow2

12.12.2011 16:14
bardzo fajny

bercik1

10.05.2011 10:17
fajne ciasto

Krzysztof42

17.02.2011 15:22
pyszny murzynek

goofy9

06.01.2011 20:57
super, uwielbiam murzynka :):)

Mirosława5

12.10.2010 12:00
wygląda rewelacyjnie

Lidia11

03.09.2010 11:42
jedno z moich ulubionych ciast, wygląda smakowicie

sylwiachmiel

18.08.2010 16:31
lubie murzynka

IZABELA29

03.08.2010 10:25
pycha

IlonaAlbertos

16.06.2010 00:24
Ciasto wygląda znakomicie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat