Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tutti frutti

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

2,5 kg owoców świeżych, różnyc
dzikiej róży, rodzynek, fig;
pomarańcze0 30 dag
cytryny0 30 dag
cukie 1,25 kg
spirytus 4 l
1,15 l wody

Przepis i sposób przygotowania na: tutti frutti

Do dużego słoja lub gąsiorka wsypywać, w miarę jak dojrzewają, owoce: poziomki, truskawki, porzeczki, jeżyny, czarne jagody, śliwki węgierki, jabłka i gruszki (po około 25 dag), wiśnie (około 35 dag), maliny itp., tak aby wszystkie te owoce ważyły łącznie 2,5 kg. Przed wrzuceniem do balonu owoce miękkie przebrać i szybko opłukać na sicie. Śliwki i wiśnie wydrylować i pokroić na drobne kawałki. Jabłek i gruszek nie obierać, tylko pokroić i usunąć gniazda nasienne. Dosypywanie kolejnych owoców trwa zazwyczaj od czerwca do października, w zależności od tego, jakie owoce dobierzemy do zrobienia wódki. W dowolnym momencie włożyć do słoja owoce suszone oraz pomarańcze i cytryny, obrane ze skórki, pokrojone w plasterki, bez pestek. Skład ratafii można uzupełnić dodatkiem innych owoców: moreli, winogron, ananasa (także z puszki), daktyli itp., jednak zawsze należy zachować przyjętą ogólną wagę wszystkich owoców, Po wsypaniu każdej kolejnej porcji 25 dag owoców należy wlać 250 ml spirytusu 70-procentowego. W czasie maceracji owoców balon szczelnie zakorkować, a jego zawartość od czasu do czasu zamieszać. Po skończonej maceracji zlać nalew znad owoców. Cukier rozpuścić w gorącej wodzie do całkowitej objętości 1,25l, dodać do nalewki i dobrze wymieszać, nalew przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić na 3 miesiące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak