Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzeszki w lukrze

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fistaszki 1 garść
nerkowce 1 garść
migdały obrane 1 garść
cukier 1/2 szkl
sok z cytryny opcjonalnie
woda 1/4 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Orzeszki w lukrze

*Orzechy fistaszki i nerkowce nie solone!

W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier (można użyć też cukru pudru). Jeśli konsystencja nie będzie kleista, stawiamy na gazie i cały czas mieszając odparowujemy trochę wody. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję, wrzucamy orzechy do garnka i obtaczamy w lukrze, a następnie układamy na pergaminie do wystygnięcia polewy. * zamiast części wody można użyć adekwatną ilość soku z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 04.01.2013 20:18
własnej roboty to jeszcze nie jadłam :)
kate.500 22.11.2012 09:03
pycha
smakowita 17.08.2012 21:39
z pewnością smaczne
Agata B 13.05.2012 18:17
wyśmienite!!! :)))
aleksa123 31.05.2011 10:08
Pycha
Goya 14.05.2011 22:19
fajny
Emilia22 20.03.2011 12:23
smakowita przekąska
Karolina92 07.12.2010 10:55
lubie takie orzechy na slodko, ale zawsze kupowalam, nigdy nie robilam :)
Aleksandra45 20.11.2010 13:21
pięknie wygladaja
kasiurek 25.10.2010 08:49
super przekąska!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak