Orzeszki w lukrze

Orzeszki w lukrze

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fistaszki

    1 garść
  • nerkowce

    1 garść
  • migdały obrane

    1 garść
  • cukier

    1/2 szkl
  • sok z cytryny

    opcjonalnie
  • woda

    1/4 (gorąca)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

*Orzechy fistaszki i nerkowce nie solone!

W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier (można użyć też cukru pudru). Jeśli konsystencja nie będzie kleista, stawiamy na gazie i cały czas mieszając odparowujemy trochę wody. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję, wrzucamy orzechy do garnka i obtaczamy w lukrze, a następnie układamy na pergaminie do wystygnięcia polewy. * zamiast części wody można użyć adekwatną ilość soku z cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

plocia

04.01.2013 20:18
własnej roboty to jeszcze nie jadłam :)

kate.500

22.11.2012 09:03
pycha

smakowita

17.08.2012 21:39
z pewnością smaczne

Agata B

13.05.2012 18:17
wyśmienite!!! :)))

aleksa123

31.05.2011 10:08
Pycha

Goya

14.05.2011 22:19
fajny

Emilia22

20.03.2011 12:23
smakowita przekąska

Karolina92

07.12.2010 10:55
lubie takie orzechy na slodko, ale zawsze kupowalam, nigdy nie robilam :)

Aleksandra45

20.11.2010 13:21
pięknie wygladaja

kasiurek

25.10.2010 08:49
super przekąska!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat