Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryba gotowana na parze z suszonymi ziołami i cytryną

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryby słodkowodne 3 szt
cebula 1 szt
cytryna 1 szt
suszona kolendra
czosnek 4 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: ryba gotowana na parze z suszonymi ziołami i cytryną

Wypatroszone i oczyszczone ryby (z ogonkami) obsypać przyprawą do ryb i odstawić do lodówki na kilka godzin. Przygotować parowar lub bambusowe naczynie do gotowania na parze. Pokroić cebulę w plastry, część rozłożyć na dnie parowaru tworząc pierzynkę dla ryb, na to położyć ryby w każdą wkładając po kawałku cebuli. Całość posypać obficie suszonymi ziołami, pokrojonym w plasterki czosnkiem. Skropić lekko sokiem z cytryny i obłożyć kawałkami owocu. Parować jakieś 15-20 minut. Trzeba sprawdzać, żeby rybki się nie rozpadły. Podawać z sosem i pieczywem lub ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maryśka 23.07.2011 16:56
smaczna
pacpaw 10.03.2011 11:15
w jakim celu robimy pierzynkę z cebuli? W parowarze elektrycznym też by zdało to egzamin?
cukiereczek 01.02.2011 08:58
Bardzo ciekawy
Jolanta40 04.01.2011 22:03
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak