Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki w maku

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
cukier 150 g
sól szczypta
jaja 3 szt
masło 120 g
mak 50 g
śmietanka 1 szkl.
cukier wanilinowy 1/2 torebki
gruszki 750 g
sok z cytryny 1 szt
kasza manna 2 łyżki
melisa kilka listków

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w maku

śmietankę wymieszaj w rondelku z makiem i cukrem waniliowym, gotuj na małym ogniu przez 20 min.mieszając.
Mąkę połącz z zimnym masłem, dodaj 100g cukru, sól i 1 jajo i 1 łyżkę zimnej wody. Zagnieć ciasto, rozwałkuj i wyłóż na blachę. Wyłóż środek ciasta pergaminem i obciąż fasolą. Ciasto wstaw do piekarnika na 200st. Po 10 min. usuń pergamin i fasole i piec jeszcze 10 min. Gruszki pokrój na połówki ponacinaj wierzch i skrop sokiem z cytryny. Pozostałe 2 jajka ucieraj z resztą cukru, aż będą puszyste. Połącz z przestudzonym makiem i kaszą manną. Masę przełóż na zapieczone ciasto, ułóż gruszki i piecz dalej w temp. 180 st. przez 45 min. Udekoruj listkami melisy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zdzislawa2 03.03.2012 13:09
super
Jolanta14 05.02.2012 16:27
mniam pycha:)
m1monika 09.11.2011 22:48
pycha
Juleczka20 01.11.2011 22:46
super
malaczarna23 08.03.2011 10:22
ciekawy przepis
ilka_86 05.03.2011 09:04
pyszności!:)
gosia47-47 14.01.2011 16:31
mniam
ewelinapstrucha 26.10.2010 14:26
wiem, wiem pomyliłam, już prosiłam o usuniecie tego zdjęcia
Agnieszka172 22.10.2010 15:54
chyba pomyliłaś zdjęcia , bo to nie są gruszki:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak