Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z Borówkami z Bezą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło stopione 1 kostka
cukier puder 0,5 szklanka
borówki 1,20 kg
Bułka tarta klasyczna Prymat
cukier kryształ 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z Borówkami z Bezą

Mąkę miesimy z 5 żółtkami, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i roztopionym ostudzonym masłem. Całość ciasta rozwałkujemy i kładziemy na blaszkę wcześniej posmarowaną margaryną, masłem. Na ciasto wykładamy 1,20 kg borówek lub innych owoców. Owoce przed wyspaniem na blaszkę obtaczamy w 3 kopiatych łyżkach bułki tartej. Następnie w większej misce ubijamy pianę z 5 białek. Piana powinna być bardzo sztywna. Następnie do SZTYWNEJ piany dodajemy stopniowo 1 szklankę cukru i miksujemy. Gotową pianę łyżką stołową kładziemy na owoce i rozsmarowujemy. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i po 2 min przekręcamy na 180 stopni. Pieczemy 60 min. Po 60 min wyłączamy piekarnik, uchylamy go troszkę i ciasto powinno leżeć w nim jeszcze około 30 min. SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika156 21.12.2010 10:04
super
edyta51 15.10.2010 14:13
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak