Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże
mleko
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: bułki

Przygotować rozczyn z drożdży i części ciepłego mleka, dodając 1 łyżkę mąki i pół łyżeczki cukru. Pozostawić do wyrośnięcia. Utrzeć jajo z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka i zarobić dość gęste ciasto. Gdy wszystkie składniki połączą się, dodać stopiony tłuszcz i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta formować małe podłużne bułeczki, do środka nakładać nadzienie z jabłek i posypać cukrem kryształem. Bułki przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, zostawić do wyrośnięcia. Następnie bułki wstawić do ogrzanego piekarnika i upiec na złoty kolor. Temperatura pieczenia: 175 - 180 Stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak