Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czarnina

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 1 szt.
krew z jednej kaczki
włoszczyzna 1 pęczek
gruszka 1 szt.
mąka 2 łyzki
ocet 2 łyżki
sól
cukier do smaku
majeranek

Przepis i sposób przygotowania na: Czarnina

Kaczkę rozbieram na części, udka i piersi zostawiam do upieczenia (np. na obiad na następny dzień), a z reszty miesa gotuję wywar z włoszczyzną, gruszką i solą. Gdy mięso jest juz miękkie, przecedzam przez sitko krew do osobnego garnuszka/naczynia, dodaję wody (mniej więcej tyle co krwi) i 2 łyzki maki oraz 2 łyzki octu i gdy dobrzew to rozmieszam zaciągam tą krwią zupę. Gotuję, dodaję odrobinę cukru do smaku ( jak ktoś lubi bardziej słodka można dosypać cukru w talerzu) i majeranek. Podaję z kluchami ziemniaczanymi lub makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 10.12.2011 10:20
fajny przepis,ciekawy jestem smaku !
pacpaw 24.09.2011 22:24
musze kiedyś zrobić
Magdalena80 06.06.2011 22:24
jeszcze nie próbowałam
Motorek 15.04.2011 20:47
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak