Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z białym serem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 0,5 kg
letniej wody 1 szklanka
jajko 1
sól 0,5 łyżeczki
sera białego 0,5 kg
cebulka 1
cukier, sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z białym serem

Farsz:
Cebulkę drobniutko kroimy i rumienimy na patelni. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy cebulkę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Ciasto:
Z mąki, jajka, wody i soli musimy zagnieść ciasto, Powinno być dość pulchne.
Ciasto trzeba rozwałkować (ok 2-3 mm) i wykroić szklanką krążki. Następnie na krążki nakładamy wcześniej przygotowany farsz, składamy na pół i zlepiamy brzegi ciasta. Pierogi wrzucamy do wrzącej i osolonej wody. Ja dodaję jeszcze odrobinkę oleju, żeby się nie posklejały. Gotujemy aż pierogi swobodnie wypłyną na wierzch.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak