Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa z ziemiakami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

suszonych grzybów garść
wody ok 2 l
cebula 1
sól, pieprz do smaku
ocet 2 łyżki
śmietana 18 proc 1/3 szkl
mąki 1 szkl
ziemniaki ugotowane 4
ziele angielskie 3 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa z ziemiakami

1 łyżka mąki zamiast 1 szklanki mąki.

Suszone grzyby zalewamy odrobiną wody i pozostawiamy na ok 2 godziny aby się namoczyły. Po tym czasie wyjmujemy je i wrzucamy do gotującej się wody (2l ). Do garnka wrzucamy jeszcze cebulkę, ziele angielskie, liść laurowy, doprawiamy do smaku i gotujemy. Kiedy grzyby będą już miękkie dodajemy wcześniej ugotowane ziemniaki (pokrojone w kostkę). Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną ze śmietana i mieszamy, aby nie powstały gródki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak