Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabło - powidłowiec

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 0.5 kg
słoik powideł
białko 4
cukru 0.5 szkalnki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabło - powidłowiec

Kruche ciasto:
3 szklanki maki
2 żóltka 1 jajko
pół kostki masła
poół kostki margaryny
szklanka cukru
3 lyzki kwasnej smietany,
półtorej łyzeczki proszku do pieczenia

ze skladnikow na ciasto wyrabiamy gładkie ciasto i dzielimy na 2 czesci, Pierwsza walujemy i ukladamy w nasmarowanej blaszcze, na to dajemy grubą warstwe powidel, następnioe kladziemy kolejna warstwe ciasta. Na to ukladamy obrane i pokrojone w ciartki jabłka.
Z białek i pół szklanki cukru ubijamy sztywna piane ktorą wylewamy na jabłka, następnie robimy kruszonke:
* 1 szklanka cukier puder,
* 1 cukier wanilinowy,
* 1 maslo,
* trochę mąki
zarabiamy ciasto i wstawimy na godzine do lodowki. Ucieramy na tarelku i posypujemy ciasto, pieczemy ok 65 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 28.09.2012 22:26
ciekawe połaczenie
monisia1977 02.12.2010 07:18
dobre
matii6 15.10.2010 11:17
ale ciacho wygląda smacznie
Mysiunia 14.10.2010 17:00
wycięlo mi kwalek opisu w przygotowaniu, dlaczego?!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak