Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Arlekin

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 gram
cukier 230 gram
cukier waniliowy 1 op
jajko 4
mąka pszenna 375 gram
mąka ziemniaczana 125 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 1/2 szkl
kakao 50 gram
śmietana 2 łyżki
polewa dowolna

Przepis i sposób przygotowania na: Arlekin

Z masła, 200 gram cukru, cukru waniliowego, jajek, obu mąk, proszku do pieczenia i mleka przygotować ucierane ciasto.Blachę wyłożyć papierem.Połowę ciasta nałozyc do szprycki i wycisnąć 5 pasków, pomiędzy zostawiając odstępy równej szerokości.
Resztę ciasta wymieszać z kakao, resztą cukru i śmietaną.Wycisnąć pomiędzy białe paski.Piec 30 min w temp.200 st.Następnie ciasto podzielić na 3 kawałki prostokątne i posmarować górne powierzchnie konfiturą.Warstwy ciasta ułożyć jedna na drugiej tak by powstała szachownica podczas krojenia.Polać polewą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 03.02.2013 16:34
apetycznie wyglada
Juleczka20 27.10.2011 19:55
super ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak