Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka majonezowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka ziemniacza 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
jajko 8 sztuk
majonez 1 szklanka
cukier puder 2 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka majonezowa

wykonanie:
Żółtka otrzeć z cukrem pudrem na jednolita masę, zmieszać obydwie mąki razem wraz z proszkiem do pieczenia. Do masy dodawać po trochu majonezu i zmieszanej mąki np. łyżka majonezy i 3 łyżki mąki niech się trochę wymiesza i następna porcja nie wszystko na raz bo nie będzie się dobrze mieszało. W miedzy czasie ubić białka na sztywna pianę i na koniec dodać do masy wraz z kroplami olejku cytrynowego. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok 60 minut. Po ostudzeniu posypać babkę cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Babka pyszna dzięki majonezowi jest mięciutka i może długo postać...Smacznego...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 09.03.2011 09:16
Ciekwy przepis
rzenia15 29.12.2010 17:22
po prostu pycha!!!
tesa 14.10.2010 10:42
dla mnie to nowośc, jakoś nie wyobrażam sobie deseru - babki z dodatkiem majonezu... z pewnością wypróbuję ten przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak