Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki kiszone

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe
kwiaty kopru
korzeń chrzanu
czosnek
liście czarnej porzeczki
sól gruba

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki kiszone

Umyte ogórki układamy w wyparzonych słojach, dodając do każdego : 2 liście wiśni i czarnej porzeczki, liść winogron, kwiat kopru, kawałek korzenia chrzanu, ząbek czosnku. W świeżo zagotowanej wodzie rozpuszczamy łyzkę soli na litr wody. Gorącą wodą zalewamy ostrożnie ogórki i zakręcamy słoiki. Po kilku dniach wynosimy w chłodne miejsce.
Takie ogórki są bardzo jędrne i chrupiące oraz aromatyczne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 11.02.2014 19:36
one nigdy się nie znudzą! Znakomite
plocia 27.05.2013 22:20
Pani Misiowa, moja szefowa dodaje zawsze do kiszonych ogórków liście czarnej porzeczki, smaczne są te ogórki, często przynosi je do pracy
barbara11561 18.05.2012 09:41
Nie przeczytałam że taki komentarz już jest:)
barbara11561 18.05.2012 09:40
można też dodać liść dębu ,ale tylko 1 do słoika :)
PaniMISIOWA 10.03.2012 11:21
ja nigdy nie słyszałam o dodawaniu liści, a pomysł bardzo fajny! z chęcią bym spróbowała takich ogóreczków!
Wacław 26.06.2011 09:08
pyszne i zdrowe
SmacznaPyza 10.11.2010 09:09
nie mam dostępu do liści owocowych drzew i krzewów więc robię dodając liście dębu - też wychodzą pyszne ogóreczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak