Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PLACEK MASLANY

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
drożdże 4-5 dag
mleko 1 szkl
cukier 20 dag
margaryna 1 szt
sól szczypta
jaja 1 szt
cynamon 1 łyżka
cukier do polewy 1 łyżka
masło do blachy

Przepis i sposób przygotowania na: PLACEK MASLANY

Make przesiac do miski.Przygotowac rozczyn z drozdzy(lyzki cukru,2 lyzek maki i 1/2 szklanki mleka),wlac do wglebienia w mace.Pozostawic w cieplym miejscu,pod przykryciem,do wyrosniecia.Roztopic 10 dag masla,pozostale wstawic do lodowki.Do maki z rozczynem dodac roztopione maslo,1/2 szklanki cukru,sol,jajo,pozostale mleko i dobrze wyrobic.Ciasto odstawic ponownie do wyrosniecia(okolo 15 minut),po czym rozwalkowac na stolnicy oproszonej maka na grubosc ok.1 cm,ulozyc na blasze wysmarowanej maslem i pozostawic na 15 minut,aby wyroslo.Na powierzchni ciasta zrobic male wglebienia i wlozyc w nie zimne platki masla,po czym posypac je grubo cukrem wymieszanym z cynamonem.Piec okolo 25 minut w temperaturze 180ºC.Lyzke cukru rozpuscic w 2-3 lyzkach wody i pokropic nia upieczone gorace ciasto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak