Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek z nadzieniem mięsno-pieczarkowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

surowego boczku bez kości 1,5 kg
karkówki bez kości 1/4 kg
pieczarek 1/4 kg
cebuli 30 dag
natka pietruszki do smaku
jajek 2 szt.
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat do smaku
oliwa do posmarowania
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek z nadzieniem mięsno-pieczarkowym

Płat boczku starannie umyć i osuszyć. W naczyniu wymieszać sól, biały pieprz, czosnek, kminek, kolendrę oraz majeranek. Przygotowaną mieszanką przypraw dokładnie natrzeć boczek, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 2 godziny. Pieczarki wrzucić do gotującej wody z dodatkiem soli i pieprzu na około 8 minut, a następnie pokroić je na drobniejsze kawałki. Przygotować nadzienie: karkówkę zmielić, dodać pokrojone pieczarki, poszatkowane 15 dag cebuli, jedno żółtko, pianę ubitą z dwóch białek oraz natkę pietruszki. Doprawić całość papryką, solą, białym pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Całość wymieszać. Wyjęty z lodówki płat boczku rozkładamy i po całości smarujemy przygotowanym nadzieniem. Zwijamy boczek jak roladę, obwiązujemy nicią i układamy w rękawie do pieczenia obwicie posypując pozostałą cebulą pokrojoną w krążki. Całość przenosimy dodatkowo do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 2 godziny. Piętnaście minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw i smarujemy mięso oliwą z oliwek aby nabrało złotego koloru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 31.08.2012 23:18
Świetnie wygląda.
kasienka23 04.06.2012 22:40
świetny
misia53 17.02.2011 21:51
Właśnie poszukiwałam coś podobnego ,bo nie wiem co z boczkiem zrobić.
monciasz 09.02.2011 02:04
wow pięknie wygląda
bejciu24 04.02.2011 10:19
uwielbiam boczki faszerowane
ewa19a 29.01.2011 16:26
super
mala2021 20.01.2011 15:05
super
Bagatelka
Bagatelka 05.01.2011 09:14
moja mama robiła podobnie, teraz ja spróbuję zrobić.
iwa643 05.01.2011 07:31
lubie mniam
Karolina92 13.11.2010 19:27
identyczny zrobiłam w zeszłym tygodniu :)
Ewelina47 28.10.2010 10:32
coś dla męża !
MAR3STA 20.10.2010 17:37
wspaniały aż ślinka cieknie
aranka 02.10.2010 12:59
mniam..
marta639 17.09.2010 21:25
mniam, polecam
Katarzyna/kate1980 26.08.2010 12:41
pyszności
pawel007 23.08.2010 13:44
pyszny.
Natalia/tubisiek 10.08.2010 10:08
pyszne!
elwal
elwal 08.08.2010 10:07
Od lat robię podobną roladę - daję też dużo zieleniny i czosnku :)
rosik93 17.06.2010 22:57
Fajne
cukiereczek 30.05.2010 07:02
Na śniadanko i kolację.Super
EDYTKA 10.05.2010 12:18
Przepyszny. Na pewno sama spróbuję przyrządzić.
Misiek1 09.05.2010 11:05
Uwielbiam tak przyrządzony boczek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak