Boczek z nadzieniem mięsno-pieczarkowym

Boczek z nadzieniem mięsno-pieczarkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • surowego boczku bez kości

    1,5 kg
  • karkówki bez kości

    1/4 kg
  • pieczarek

    1/4 kg
  • cebuli

    30 dag
  • natka pietruszki

    do smaku
  • jajek

    2 szt.
  • przyprawa do mięsa mielonego

    do smaku
  • oliwa z oliwek

    do posmarowania
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Płat boczku starannie umyć i osuszyć. W naczyniu wymieszać sól, biały pieprz, czosnek, kminek, kolendrę oraz majeranek. Przygotowaną mieszanką przypraw dokładnie natrzeć boczek, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 2 godziny. Pieczarki wrzucić do gotującej wody z dodatkiem soli i pieprzu na około 8 minut, a następnie pokroić je na drobniejsze kawałki. Przygotować nadzienie: karkówkę zmielić, dodać pokrojone pieczarki, poszatkowane 15 dag cebuli, jedno żółtko, pianę ubitą z dwóch białek oraz natkę pietruszki. Doprawić całość papryką, solą, białym pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Całość wymieszać. Wyjęty z lodówki płat boczku rozkładamy i po całości smarujemy przygotowanym nadzieniem. Zwijamy boczek jak roladę, obwiązujemy nicią i układamy w rękawie do pieczenia obwicie posypując pozostałą cebulą pokrojoną w krążki. Całość przenosimy dodatkowo do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 2 godziny. Piętnaście minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw i smarujemy mięso oliwą z oliwek aby nabrało złotego koloru.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IlonaAlbertos

31.08.2012 23:18
Świetnie wygląda.

kasienka23

04.06.2012 22:40
świetny

misia53

17.02.2011 21:51
Właśnie poszukiwałam coś podobnego ,bo nie wiem co z boczkiem zrobić.

monciasz

09.02.2011 02:04
wow pięknie wygląda

bejciu24

04.02.2011 10:19
uwielbiam boczki faszerowane

ewa19a

29.01.2011 16:26
super

mala2021

20.01.2011 15:05
super

Bagatelka

05.01.2011 09:14
moja mama robiła podobnie, teraz ja spróbuję zrobić.

iwa643

05.01.2011 07:31
lubie mniam

Karolina92

13.11.2010 19:27
identyczny zrobiłam w zeszłym tygodniu :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat