Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynata do wieprzowiny

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ocet winny 3-4 łyżki
cebula 1 sztuka mała
marchewka 1 sztuka
seler 0,5 sztuki
jałowiec 3 ziarenka
Goździki całe Prymat 2 sztuki
kolendra
tymianek 1 szczypta
bazylia 1 szczypta
czosnek 1 ząbek
wino czerwone wytrawne 1,5 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 ziarenka
Ziele angielskie całe Prymat 1-2 ziarenka

Przepis i sposób przygotowania na: Marynata do wieprzowiny

Cebulę kroimy w piórka. Marchewkę i selera kroimy w słupki, czosnek drobno siekamy. Czerwone, wytrawne wino łączymy z octem winnym, mieszamy, dodajemy warzywa( cebula, marchewka, seler). Ziarna jałowca, czarnego pieprzu, kolendry i ziela angielskiego rozgniatamy w moździerzu, dodajemy do marynaty wraz z czosnkiem. Następnie dodajemy goździki, liść laurowy, tymianek i bazylię.
Mięso zalewamy tak przygotowaną marynatą i odstawiamy na około 2- 3 godziny. Co jakiś czas mięso możemy przekręcić.
Marynatę przygotowaną w ten sposób stosuję bardzo często do marynowania wieprzowiny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 18.05.2013 14:25
bardzo fajna
Wafelek2601 11.05.2013 22:49
Mięso z takie marynaty musi być pyszne
11.03.2013 22:46
ciekawy pomysł na marynatę-mięso później na pewno świetnie smakuje
Miki 26.06.2012 13:54
super
Agnik 04.03.2012 15:48
rewelacja
anja3107 15.10.2010 12:07
oj na pewno
iwa643 14.10.2010 07:11
na pewno smaczna
Iwusia 13.10.2010 22:29
Marynata ładnie się prezentuje i smakowo wydaje się być smaczne połączenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak