Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warkocz z trzech gatunków mięs.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 50 dag
schab bez kości 50 dag
marynata
oliwa 180 ml
skórka otarta z cytryny 2 łyżki
papryczka chili 1/2 sztuki
przyprawa z czosnkiem, ziołami 1 łyżeczka
wino białe wytrawne 80 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
sok z cytryny 3 łyżki
dynia 50 dag
oliwa 5 łyżek
indyk 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Warkocz z trzech gatunków mięs.

Z każdego gatunku mięsa kroimy kotlety grubości 1-1,5 cm, kroimy następnie tak aby powstały długie cienkie też na 1,5 cm paski.Robimy marynatę,do oliwy dodajemy,skórkę otartą z cytryny , sok z cytryny, papryczkę pokrojoną drobniutkie paseczki oraz przyprawę z czosnkiem i ziołami. Wszystkie składniki mieszamy razem , zalewamy mięsa.Odstawiamy do lodówki na 4 godziny . Następnie osuszamy lekko ręcznikiem papierowym. Bierzemy po pasku mięsa z indyka , karkówki i schabu. Spinamy 3 końcówki wykałaczką i przeplatamy mięso jak warkocz , spinamy znowu wykałaczką i wkładamy na patelnię z 5 łyżkami oliwy.Obsmażamy mięso z obu stron. Następnie podlewamy winem i dusimy do miękkości. Wyciągamy mięso . Na ten powstały sos wkładamy pokrojony w drobną kostkę miąższ dyni i dusimy do rozpadnięcia się . Doprawiamy solą i pieprzem.Mięso podajemy z dynią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 23.10.2011 13:26
ciekawy przepis, tylko wygląda na pracochłonne
Ewa111 14.10.2010 11:56
dobry pomysł wykorzystam
bernika 13.10.2010 21:34
miałam keidys robic, towj mnei ponownei zacheca.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak