Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto dam

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czekolada 80% 12 dag
cukier 12 dag
mąka 10 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
smazona skórka pomarańczowa 12 dag
woda 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto dam

Składniki na polewę:
90g czekolady gorzkiej 70%
50g masła
1 łyżka wody
Przygotowanie ciasta:
120g czekolady połamać na kawałki. Włożyć do małego garnka,dodając 2 łyżki wody,rozpuścić na bardzo delikatnym ogniu lub na parze bez mieszania,zdjąć z ognia, dodać 100g masła:pozostawić aż się rozpuści.
Oddzielić żółtka od białek.Utrzeć żółtka z 120g cukru na puszystą białą masę.Dodać czekoladę rozpuszczoną z masłem, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, dodać po łyżce do masy czekoladowej, mieszając delikatnie.
Wysmarować formę i włożyć do niej ciasto. Piec 40 min w piekarniku nagrzanym do 205 C.Ciasto położyć na metalowej siatce i wystudzić.
Zrobić polewę - 90g czekolady włożyć do małego garnka, dodać 1 łyżkę wody, rozpuścić na bardzo delikatnym ogniu(lub na parze), bez mieszania. Zdjąć z ognia, dodać 50g masla: pozostawic aż się rozpuści. Oblać ciasto. Poczekać aż polewa stwardnieje i ozdobić ciasto smażoną skórką pomaranczową. Skórkę pomarańczową tak rozłożyć, żeby była na każdym kawałku jak będzie ciasto krojone.
Uwaga:
ciasta nie wkładać do lodówki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak