Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka królewska

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 175 gram
mączka ziemniaczana 25 gram
proszek do pieczenia
masło 325 gram
cukier 250 gram
jaja 4 szt
sól
rum
sok z cytryny
budyń waniliowy
mleko 500 ml
olej
migdały 100 gram
czereśnie koktajlowe 12 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Babka królewska

Mąkę, mączkę ziemniaczaną,sól i proszek do pieczenia wsypać do miski i wymieszać.Dodać 125 g masła,150g cukru,jajka, 2 łyżki rumu,sok z cytryny. Mieszać mikserem.Formę posmarować olejem,posypać mąką,wlać ciasto i piec. Po upieczeniu ciasta,wyjąć je z formy i przykryć,pozostawić do ostygnięcia. Ciasto przełożyć i posmarować kremem.

Krem maślany:
Ugotować budyń waniliowy,schłodzić go w kąpieli wodnej cały czas mieszając.Utrzeć 200 g masła,a następnie łyżka po łyżce wymieszać budyń.

Karmel:
Łyżkę masła i 50 g cukru stale mieszać na ogniu do uzyskania złotej barwy. Dosypać pokrojone migdały,rozmieszać i rozsmarować na folii aluminiowej posmarowanej olejem. Po wystygnięciu roztłuc i posypać kawałkami wieniec.

Położyć czereśnie na różyczki z masła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak