Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiśnie drążone w syropie

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Cukier ¼ kg
wiśnie 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Wiśnie drążone w syropie

Wiśnie pozbawić pestek za pomocą specjalnej drylownicy lub wykałaczki albo rozgiętego spinacza. Przesypać obficie cukrem i odstawić na dwie godziny, aby trochę opadły i zmniejszyły swą objętość. Nakładamy wiśnie wraz z cukrem i sokiem, które puściły do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy około 20 min w garnku z wodą do 3/4 wysokości słoików. Zostawiamy przykryte w garnku do wystudzenia, wtedy mają ładniejszy kolor i aromat. Zimą używamy do deserów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 14.11.2013 11:12
swietne zapasy na zimę
Ada-Gaba 07.09.2013 08:56
dobrze mieć takie wisienki
jeta72 17.05.2012 09:19
pyszne
Izabela28 16.03.2012 10:32
takie wiśnie można wykorzystać np. do ciasta:)
Ela15 12.10.2011 08:08
super
mamusia1 15.04.2011 16:32
wspaniałe!
mamusia1 15.04.2011 16:32
wspaniałe!
m1monika 25.12.2010 16:05
na pewno się przydadzą :-)
pacpaw 14.10.2010 08:52
idealne do wszelkich ciast i tortow

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak