Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Imbirowy indyk

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z indyka 1 kg
imbir świeży
miód 1 łyżka
Sól ziołowa jodowana Prymat
pieprz kolorowy
oliwa 1/2 szklanki
lomonka 1 sztuka
dżem pomarańczowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Imbirowy indyk

Imbir trzemy na drobnej tarce- potrzebujemy łyżki startego imbiru. Dodajemy miód i dżem z gorzkich pomarańczy, ścieramy skórkę z jednej limonki, doprawiamy solą ziołową i pieprzem kolorowym grubo mielonym, dolewamy oliwę i sok z połowy limonki. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Nacieramy marynatą pierś z indyka i odstawiamy co najmniej na noc.
Następnie zamarynowaną pierś wkładamy w rękaw do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok godziny.

Tak upieczony indyk jest bardzo aromatyczny i soczysty. Nadaje się zarówno na ciepło jako mięso do obiadu, a na zimno, pokrojony w cienkie plastry jest idealny na kanapki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 19.05.2012 23:59
Super
Jolanta40 06.08.2011 08:06
ja też :)
bursztynek 30.04.2011 23:52
aż jestem ciekawa jak smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak