Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka w staropolskiej marynacie

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka 1,5 kg
sól
Majeranek suszony Prymat łyzka
kminek Prymat łyżeczka
rozmaryn 1/2łyzeczku lub 3 gałązki świezego
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
piwo 1,5 szkl
cebula 2 szt.
czosnek 3 ząbki
marchewka 1 szt
czosnek 3 ząbki
piwo 1/2 szkl
sól 2 łyzeczki
olej 3 łyzki
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w staropolskiej marynacie

Potrawa składa sie z zeberek, marynaty oraz \"smarowidła\".
Zioła mieszamy ze soba w miseczce, dodajemy pokruszone liscie laurowe i porwany na kawałki rozmaryn. Cebule kroimy w ósemki, czosnek (3 zabki) i marchew na talarki. Żeberka myjemy, osuszamy, solimy i pieprzymy. Na dno miski kaldziemy warstwe warzyw i posypujemy czescią mieszanki ziół. na to kałdzuymy zeberka. Obkąłdamy reszta warzw i posypujemy zioąłmi. Zalewmywszystko piwem. przyryc flia spozywcz i do lówdki na min 12h.
Robimy smarowidło. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszmy z 1/2 szkl piwa, olejem i solą. Wyjmujemy zeberka z maryanty, wycieramy, smarujemy naszym smarowidłem i układamy w naczyniu zarodpornym z przykryciem. Wstawiamy do piekarnika do 180st. na ok 2h. W trakcie kilka razy odwracamy i smarujemy \"smarowidłem\".
W ten sam sposob mozna zrobic golonkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AURELKA 18.06.2013 22:28
rewelacyjne żeberka
ZEWA 01.04.2011 11:04
bardzo apetyczne
ZEWA 01.04.2011 11:04
bardzo apetyczne
katarzyna124 25.10.2010 09:40
Coś pysznego:)
Jolanta40 14.10.2010 09:02
pięknie wyglądają
Emilia22 13.10.2010 08:48
świetnie wygląda,mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak