Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne z z kurczakiem, pieczarkami i czerwonym winem w beszamelu

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płaty lazanii 12 sztuk
pierś z kurczaka 200 g
pieczarki 150 g
cebula biała 4 sztuki
czosnek 2 ząbki
pomidory z puszki 1 opakowanie
masło 4 łyżki
mąka 3 łyżki
mleko 600 ml
parmezan starty 75 g
sól do smaku
pieprz do smaku
wino półwytrawne czerwone 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne z z kurczakiem, pieczarkami i czerwonym winem w beszamelu

Płaty sparzyć we wrzątku. Kurczaka podsmażyć z pieczarkami,cebulą i czosnkiem. Zalać czerwonym winem i dusić przez 10 minut. Przyprawić do smaku. Potem dodać pomidory i dusić tak długo, aż odparuje z nich woda, a masa nie będzie zbyt rzadka. W naczyniu układać na przemian płaty lazanii i masę. Sos beszamelowy: masło rozpuścić, dodać mąkę i podsmażać przez 2 min.Stopniowo wlewać mleko i wymieszać na gładki sos.Doprowadzić do zgęstnienia, ostudzić, wymieszać z jajkiem, parmezanem i przyprawami. Na warstwach lazanii i sosu położyć beszamel. Piec ok 30 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 17.06.2012 17:44
smaczne
Kate131 03.04.2012 19:00
pycha
bami 06.03.2012 09:33
Apetycznie się zapowiada :)
agnieszka214 22.10.2010 09:22
mniam
anja3107 21.10.2010 15:52
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak