Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone sznycelki w śmietanie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mielonego miesa wolowo-wieprzo 50 dag
średniej wielkości cebule 2
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyzki
mleko 0,5 szklanki
jajko 2
sól
pieprz
majeranek
szczypta mielonego czosnku
mąkka krupczatka do panierki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone sznycelki w śmietanie

Drobno posiekane cebule lekko zasmażamy (powinny się tylko zeszklić). Tarta bułkę zalewamy ciepłym mlekiem , mieszamy, dodajemy zasmażone cebule ,jajka, mięso, przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą mięsną masę. Formujemy zgrabne okrągłe sznycelki (po 2 na porcję), obtaczamy w mące(nadmiar mąki strząsamy) i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Gotowe przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania , zalewamy śmietaną wymieszaną z utartym serem i wstawiamy na 15 min do nagrzanego do temp.200 stopni C piekarnika. potrawa jest gotowa, gdy śmietana na wierzchu lekko się zrumieni. Podajemy z ziemniakami lub frytkami z dodatkiem sezonowej surówki lub z kładzionymi kluseczkami.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 05.08.2011 09:17
tak nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak